Сръбският президент Александър Вучич обяви, че в страната предстоят нови предсрочни

...
Сръбският президент Александър Вучич обяви, че в страната предстоят нови предсрочни
Коментари Харесай

Вучич обеща предсрочни избори и оставка като лидер на управляващите

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че в страната предстоят нови предварителни избори най-късно през септември.

Освен това след две седмици президентът подава оставка като началник на ръководещата Сръбска прогресивна партия (СНС).

В. " Блиц " и други таблоиди го цитират и с думите, че ще изясни решението си на протест на 26 май.

Решението му обаче се афишира след огромен митинг в Белград и други градове, на който претенции за завършек на насилието след всеобщата пукотевица със гибел на възпитаници прераснаха в гледище за радикални промени във властта. Някои от участниците желаеха оставката на самия Вучич.

" За избори ли сте? На 26 (май - бел. ред) давам обещание на хората, ще отидем на избори. това значи: избори най-късно през септември ", продължи. По думите му митингът ще е " най-големият в историята на страната ", а на него не се изключват промени в състава на държавното управление.

Вучич завоюва с над 60% президентските избори, само че партията му загуби от известността си на вота " две в едно " предходната година. След него обаче даде поръчка, че новото държавно управление може да е с стеснен мандат.

Не е известно дали вотът ще е единствено парламентарен, но Вучич е заявявал преди, че кара последния си мандат като президент. Възможно е думите му за избори да са предизвикателство към опозицията: предизвести я, че не тя взема решение кой да е вотът и по кое време да се състои.

" Няма значение, когато хиляди хора се събират, дали са проведени от опозицонните партии ", сподели той за снощния протест. По думите му значимото е да се " обръща внимание на настояванията " на жителите.

Сърбия на книга остава парламентарна република, само че опозицията постоянно упреква Вучич, че изкривява сръбската политическа система, като концентрира голяма власт в себе си.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР